Marie Isaksson visar grafik i Minneapolis, USA

Tillsammans med andra utvalda konstnärer från Grafiska Sällskapet i Stockholm, har Marie Isaksson en utställning på High Point Center i Minneapolis, USA. Utställningen består av 60 grafiska verk från 34 konstnärer och exemplifierar flera grafiska trycktekniker: litografi, intaglio, relief, monotypi, screentryck, collografi och fotopolymer.

Utställningen visas på galleriet till och med 17 april och på denna länk kan du se en filmad version av utställningen: Grafiska sällskapet in High Point Center

Erja Tienvieri – Vänersborgsgalans kulturpristagare 2020

Vi är glada och stolta över vår grafiker Erja Tienvieri som tilldelats Vänersborgsgalans kulturpris 2020 – ett hederspris som hon är väl värd.

Erja överraskades av galaklädda Erik Torstensson (vanligen konferencier för Vänersborgsgalan) samt Christer Glännestrand (verksamhetschef kultur i Vänersborgs kommun) som med blommor och diplom knackade på i vår verkstad för att gratulera och dela ut det fina priset.

Motiveringen till Vänersborgsgalans Hederspris 2020: Kultur

”Pristagaren har genom sitt engagemang och nätverkande i bland annat Grafiska sällskapet och Grafik i Väst, synliggjort konstlivet i Vänersborg i allmänhet och Vänersborgs Konstgrafiska Verkstad i synnerhet. 

Hon har också gjort stora insatser under många år som bildlärare på Birger Sjöberggymnasiets estetprogram och genom sitt aktiva deltagande som konstnär i utställningar, både nationellt och internationellt, bidragit till att stärka Vänersborgs kommuns kulturella identitet.”

Se TTELA:s reportage och film från prisutdelningen här.

Stort Grattis Erja!

Kulturveckan i Vänersborg 2020

Årets Kulturvecka i Vänersborg är i full gång! I fredags den 17 oktober invigdes Kulturveckan med musik, tal och eldshow under en magisk kväll. Och fram till och med 1 november arrangeras nu en stor blandning evenemang och upplevelser av och med kommunens kulturföreningar. Årets tema är Lyskraft.

Vi i Vänersborgs Konstgrafiska Verkstad deltar med följande aktiviteter:

ÖPPET HUS OCH UTSTÄLLNING
24–25 okt, kl 11.00–15.00
Vi har öppna dörrar till vår verkstad och visar en utställning av grafiska verk.

PROVA PÅ-DAG MED DROP-IN
Torsdag 29 okt, kl 12.00–20.00
För den som är nyfiken på hur det är att jobba med grafik och vill testa på att framställa ett eget konstgrafiskt tryck, så är detta ett toppentillfälle. Vi har drop-in och finns behjälpliga med att visa processen för ett antal tekniker. Man får möjlighet att ta fram en bild i någon grafisk teknik och trycka ett eller flera blad i vårt tryckrum. Evenemanget är gratis och det mesta materialet ingår. Inga förkunskaper behövs. Tänk på att ta oömma kläder på.

Obs! På grund av rådande pandemi tar vi enbart emot 10 personer åt gången i våra lokaler. Detta gäller både under Öppet hus och Prova på-dagen.

Varmt välkomna!

Älvkultur 2020

Nu är det snart dags för årets Älvkultur – konstvandringen i Göta Älvdalen där ett 30-tal konstnärer och konsthantverkare öppnar upp sina ateljéer och verkstäder. Lördagen och söndagen den 19–20 september kl 11–18 kan du besöka oss och alla andra deltagande konstnärer. Som vanligt bjuder vi på en nyhängd utställning med grafik av alla slag och ger er en inblick i hur arbetet i vår verkstad går till. Passa på att besök oss!

En samlingsutställning med verk från alla deltagande ateljéer/verkstäder finns som vanligt på Handkraft i Trollhättan. I år utgår dessvärre vernissagen av denna på grund av rådande omständigheter, men samlingsutställningen öppnar istället en timme tidigare än ateljéerna/verkstäderna (kl 10–18).

Varmt välkoma!

Se mer här.

Vernissage Next Century på Vänersborgs konsthall

Den 22 augusti klockan 11–15 är det vernissage för Next Century på Vänersborgs Konsthall. Här är deras info om utställningen:

Next Century

22 augusti – 26 september
Vernissage 22 augusti, klockan 11–15
Invigningsarrangemang börjar klockan 12.15.

Grafik från Kina och Västra Götaland

I augusti öppnar vi den avslutande utställningen i projek­tet Next Century. Det är ett projekt som pågått under ett år där sju grafisk verkstäder i Västra Götaland haft ett utbyte med grafiska konstnärer från Kina. Utbytet har skett på flera plan dels genom erfarenhets- och kunskapsutbyte i verkstäderna men också mer personligt då de gästande konstnärerna har bott hos sina svenska kollegor.

Projektet är nu i sitt slutskede och på konsthallen ges vi en möjlighet att ta del av resultatet.

Invigningen kommer att kunna streamas via Facebook och spelas in för att kunna upplevas senare. Vi följer Folk­hälsomyndighetens rekommendationer om 50 personer.

Invigning

Nina Bondeson, konstnär
Conny Brännberg, ord­förande Västra Götalandsregionens kulturnämnd
Björn Therkelson ,projektledare Next century
Waverley Liu, kinesisk curator Next century via länk från Kina

Föranmälan till invigningen krävs. Anmälan görs via mail till konsthallen@vanersborg.se
Ange Invigning Next century i ämnesraden.
Besök innan eller efter invigningen kräver ingen anmälan.

Enklare tilltugg serveras under dagen.

Till helgen 7–8 mars är det dags för Vårens Konstrunda i Vänersborg. Vi är fem utställare som öppnar portarna och visar olika konstnärliga verk. På kort avstånd kan du besöka oss allihop under lördag och söndag mellan kl 11–15.

Vi som hälsar er varmt välkomna är:

Vänersborgs Konstgrafiska Verkstad, Edsgatan 5
Vänersborgsgruppen, Edsgatan 5 (2:a våningen)
Ateljé Johansson, Edsgatan 5 (in på gården)
Galleri 3, Edsgatan 5
Några Målare, Residensgatan 4